Veel mensen hebben last van angst, in sommige gevallen is die angst zo ernstig dat het hun leven ontregelt. Als je merkt dat je angst geen reële grond heeft en je er sociale of beroepsmatige problemen door ondervindt, is er sprake van een stoornis.

Specifieke angst kan zich uiten in angst voor bijvoorbeeld spinnen of hoogtes. Er is sprake van sociale angst als je je angstig voelt in het contact met andere mensen en je hierdoor wordt belemmerd. Bij een paniekstoornis heb je een of meerdere paniekaanvallen gehad en ben je bang om dit weer mee te maken. Hierdoor kan je situaties gaan vermijden. Soms kan de angst zo hevig zijn dat je helemaal niet meer naar buiten durft. Angst kan zich bij sommige mensen uiten in dwangmatig handelen en/of gedachten die steeds terugkomen. Je controleert bijvoorbeeld meerdere malen of de deur wel op slot zit, of het gas wel uit is. Je kan ook de hele dag piekeren of bang zijn dat je een ernstige ziekte hebt. Al deze angsten kunnen veel invloed hebben op je dagelijkse leven.

Na een traumatische gebeurtenis kan je ook een angststoornis ontwikkelen (zie Trauma). Tenslotte kan je ook angstig worden naar aanleiding van het (overmatig) gebruik van alcohol, drugs of bepaalde medicijnen.