Psychologische zorg is voor iedereen toegankelijk. We krijgen allemaal wel eens te maken met somberheid, angstige gevoelens of het gevoel niet lekker in je vel te zitten. Soms gaat dit vanzelf weer over of met hulp van vrienden of familie. Echter wanneer de klachten blijven of zelfs erger worden, is het fijn als je bij een onafhankelijk iemand terecht kunt. Een psycholoog kan je helpen van je klachten af te komen.

VERGOEDE ZORG

Je hebt een verwijzing nodig van je huisarts om in aanmerking te komen voor een vergoede behandeling binnen de BGGZ. Ook moet er sprake zijn van een DSM5 diagnose die vergoed wordt door verzekeraars. Als hier sprake van is, zal tijdens de intake door je behandelaar een diagnose gesteld worden.

CONTRACTEN

De Utrechtse Psychologenpraktijk heeft met de volgende zorgverzekeraars contracten afgesloten :

  • Zilveren Kruis (en hun labels FBTO, De Friesland, Prolife, One Underwriting en Interpolis)
  • A.S.R (en hun labels De Amersfoortse en Ditzo)
  • DSW (en hun labels Stad Holland, In Twente)
  • VGZ/IZZ/IZA/UMC/Unive/SZVK/ZEKUR/Zorgzaam verzekerd/Bewuzt/MVJP/AEVITAE/CARESCO
  • VRZ/ONVZ/Zorg en Zekerheid/Eno/VVAA/PNO zorg/Salland/Hollandzorg/Zorgdirect
  • Caresq/Promovendum/Besured/NA

De zorg binnen de GGZ wordt bekostigd middels het Zorg Prestatie Model (ZPM), wat inhoudt dat de verzekeraars maandelijks de genoten diagnostiek- en/of behandelsessies zal vergoeden. De tarieven hiervoor zijn vastgesteld door de Nederlandse Zorg Autoriteit (NZA), zie hieronder.
Wat hierbij belangrijk is om te weten: je eigen risico wordt altijd aangesproken.

STANDAARD PRIJSLIJST NZA 2024

Sessies Tarief NZa
GZ-psycholoog Psychotherapeut Klinisch Psycholoog
Diagnostiek € 173,- € 199,- € 229,-
Behandeling € 152,- € 176,- € 200,-

ONVERGOEDE ZORG

Als er geen diagnose is of je wil deze niet gediagnosticeerd hebben, dan kan je uiteraard wel in behandeling komen. De behandeling wordt alleen niet vergoed door je verzekering, de sessies komen dan voor eigen rekening. Zie hierboven voor de tarieven (vastgesteld door de NZA). Een voordeel is dat je je eigen risico niet hoeft aan te spreken. Ook is er geen verwijzing nodig van de huisarts. Je kunt meteen een afspraak maken. Het komt vaak voor dat werkgevers bereid zijn (een gedeelte van) het traject te vergoeden.

AFZEGGEN

Het afzeggen of verzetten van een afspraak kan per mail bij je eigen behandelaar. Er zitten geen kosten aan verbonden als je het tot twee werkdagen (48 uur) voorafgaand aan de afspraak doet. Voor afspraken die later worden afgezegd, geldt een no-show tarief van €85 i.v.m. de gereserveerde tijd. De no-show nota wordt niet vergoed door de verzekering.